Een leuke route uitkiezen, helmen passen, instructie ‘Vespa starten’ en Andiamo! Is het moeilijk om met een Vespa te rijden? Neen, zeker niet. We hebben in een ver verleden wel met een brommertjes gereden. Yas reed met een legendarische Camino en ik had een opgevoerde Peugeot Vogue. Van een Vespa konden we toen alleen maar dromen! Op deze zonnige nazomerdag namen we Tiebe en Flinn mee achterop.

Nog iets te jong om zelf aan het stuur te zitten maar de boys mochten dat natuurlijk wel even “doen alsof”.

Vesparoute stuurde ons met een handige GPS de baan op. Er zijn verschillende routes (hele/halve dag) mogelijk maar wij hebben de route Haspengouw op z’n best een beetje naar onze hand gezet.

Kijk een zwevende kapel! In plaats van kunst in een museum te plaatsen, kiest men in Limburg om ‘Kunst in de Open Ruimte’ te creëren. Met project Pit combineert het mooie Borgloon kunst, architectuur en landschap.

De zon was van de partij en dat was mooi meegenomen op de Vespa. Onderweg voelt het dan helemaal ‘la dolce vita’ in deze mooie streek. Het zonlicht speelt ook een belangrijke rol in #158 van Aeneas Wilder, een cirkelvormige structuur die verwijst naar de rondgang in het Klooster van Colen. Tiebe en Flinn liepen er een paar rondjes tegen de tijd.

Doorkijkkerk van het Belgische architectenduo Gijs Van Vaerenbergh (Pieterjan Gijs en Arnout Van Vaerenbergh).

Op het einde van de begraafplaats van Borgloon staat het serene ‘Memento’ van Wesley Meuris.

Na een dagje toeren op de Vespa maakten we nog een korte stop in de speelweide van de Fruitvallei. Benen strekken en ravotten! Er zijn leuke picknickplekken en veel speelmogelijkheden in een rustig natuurgebiedje. We komen hier nog eens terug om te wandelen! Nu volgden we de blauwe ruit (2,7km) om tot aan de speeltuin te geraken.

Goed om te weten

 • Vespaverhuur via Vesparoute (start Sint-Truiden)
 • Kinderen mogen achterop vanaf 5 jaar (kinderhelmen zijn beschikbaar)
 • Toerisme Borgloon
 • Kaart De Fruitvallei
 • Start wandelroute aan Volmolenweg (kruising Fabriekstraat)
 • Routes:
  • blauw 2,7 km (kids route)
  • oranje 7 km
  • rood 11 km