Onze laatste wandelingen in België staan hier , veel wandelplezier!

Zoals jullie wel weten staan reizen en ontdekken hoog op onze prioriteitenlijst. Natuurlijk kan dat niet elke dag, door de routine van werken/school, maar ook dichtbij huis roepen we graag datzelfde gevoel op dat we op reis ervaren. Een wandeling in de natuur, hoe kort ook, is even ertussenuit zijn.

Soms vragen mensen ons “hoe we dat met onze kids aanpakken?”. We zoeken graag wandelingen uit waar méér dan enkel “stappen naar de eindmeet” het doel is. Liefst via rustige en onverharde paden en ja modder is ok!  Er zijn veel avontuurlijke wandelingen, speurtochten, kinderwandelingen, blote voetenpaden, … zolang er maar afwisseling en variatie is (en stokken!).

Zeker ook fijn voor de kinderen is om eens in een totaal een andere omgeving te zijn, in de natuur. In feite vergeten we snel dat we tal van insecten, vogels en andere diertjes kunnen gaan observeren zonder daarvoor naar de zoo te moeten. Toen Flinn onlangs een groene rups zag, maakte hij de hilarische bedenking dat die zeker wel misselijk was. Hij weet ons onderweg nog meer leuke natuurweetjes te vertellen over vuursalamanders en… Pokemons.

Om tijdens de wandeling niet voor verrassingen te staan in de categorie honger/dorst/weg kwijt is een beetje voorbereiding wel nuttig. We proberen de kinderen hier bij te betrekken door ze als kleine verkenners zelf hun rugzak te laten inpakken: drinkbus, koekje en tegenwoordig ook zakmes en hen mee de route te laten volgen. Onze verkenner Tiebe loopt graag op kop en zoekt mee welke richting we uit moeten.

Hoe we dan uitdagende tochten aanpakken?  Veel aanmoedigen! Net zoals dat ook voor andere zaken geldt, is het een fijn gevoel om te iets te kunnen afwerken. Om te kunnen zeggen: “ik heb dat gedaan!”. Een medaille kan je niet elke keer geven (soms wel) maar als je samen een moeilijke tocht maakt en die afwerkt is dat een blijvende herinnering creëren. Onze durfal Jannes was 7 jaar toen hij in Noorwegen een gletsjerwandeling maakte.

Hoewel het nogal paradoxaal is om op een blog te schrijven, is wandelen ook de manier om even niet op de tablet /smartphone door te brengen. Zo komen we al wandelend boeiende dingen te weten omdat de kinderen vertellen en we gesprekjes aangaan waar we thuis misschien te weinig tijd voor zouden maken. Die verbondenheid onderweg is daarom zo fijn.

Onze laatste wandelingen in België staan hier , veel wandelplezier!