Een klassiek rondje Zuid-West USA op onze maat met spannende wandelingen in de nationale parken. We reden met een huurwagen en verbleven vooral in motels. Lees hier de volledige route: Roadbook ZuidWestUSA 2017

De aftelkalender telt nog 1 vakje. Flinn : “Morgen vertrekken wij naar Amerika!”

De paspoorten en e-tickets dubbel gecontroleerd. Hopelijk geen vertraging morgen onderweg naar Dusseldorf waar we het vliegtuig nemen naar Londen om vandaar de Atlantische oceaan over te steken naar Los Angeles!

4 juli Santa Monica

We zijn net als veel Amerikanen hier gaan kijken naar een 4th of july parade. Iedereen uitgedost in de kleuren van de Amerikaanse vlag. Geen probleem als je dat niet deed. Men deelde voldoende accessoires uit om mee te doen!

5 juli Venice Beach

Zon, zee, strand .. en veel mooie “spreetart” (streetart) volgens Flinn. Jannes en Tiebe hebben er mooie foto’s van gemaakt. Op hun fototoestel ook vele foto’s van de coole auto’s die ze hier spotten.

6 juli Joshua Tree NP

Na de eerder relaxte eerste twee daagjes tijd voor wat meer “avontuur”. Uit L.A. geraken met al die baanvakken, op- en afritten .. Gelukkig maar één keertje gemist onderweg. Geen probleem, we luisteren naar de grappige Amerikaanse radiozenders. Omdat we de afgelopen dagen nog niet zo veel kilometers/mijl gereden hebben vandaag pas onze eerste tankbeurt. Ja, .. dat ging dus helemaal niet zo vlot als gedacht. Aan de pomp moest ik mijn postcode intypen. . Ik dacht even 90201 in te geven maar dan toch maar hulp gaan vragen in het tankstation. “Hoeveel wilt u ?” Goh ja, vol zeker? ( hier zeg je blijkbaar het bedrag, je betaalt dat, en dan tank je erna, vreemd toch) en dan nog die brandstofslang  (of hoe heet dat?) in de benzinetank krijgen..neen , niet simpel maar gelukkig zijn de Amerikanen behulpzaam en konden we eindelijk naar het Nationale Park: mooie landschappen bewonderen ( die kids herkenden het meteen als ” hier is de tekenfilm Cars opgenomen”) , wandelen tussen rotsen en tot slot naar het cactusveld. We waren amper van de parking af of jawel Jannes was tegen een kleine cactus met zijn been of de cactus tegen Jannes dat was niet duidelijk.. bon snel snel de EHBO kit met pincet gaan halen. Toen ik kwam aangesneld stond ook Lien daar .. je kan al raden. En ze had nog zo de kids gewaarschuwd: niet aan de cactussen komen! De naaldjes gingen er een voor een wel uit en dan maar naar het hotel voor een plons. We hebben wel wat uitgezweet vandaag maar uiteraard onze reserves ook aangevuld met veel water en naar de kinderen hun normen kei lekker eten: hamburgers, curly fries en frisdrank uit zo’n mega machine waarbij alle bekers supergulp formaat zijn en je oneindig mag bijvullen. Gewone frisdrank , water is echt wel even zoeken of een heel gamma aan knettergekke smaakjes. Niet verwonderlijk dat de jongens dit alle dagen willen eten.. tja, we zullen nog zien..

7& 8 juli  Sedona

Een klein stukje van de route 66 meegepikt op de weg naar Sedona. Het was een flinke rit. Op de achterbank hadden de tablets (en vooral de Minions film!) wel succes. Het landschap veranderde onderweg van dorre woestijn naar meer en meer bebost gebied. In Sedona zagen we overal de typische “red rocks” die de kleur en sfeer bepalen. Sedona is zo’n (zogezegde?) energiespot zoals Stonehenge en co. Wij zijn naar enkele van die mesa’s (berg) geweest en effectief het was magisch! Vonden wij althans, maar de jongens vonden dat maar wat onzin. Liever plons het zwembad in!

9 juli  Sunset Volcano Crater en Wupatki NM- Grand Canyon NP

Op het laatste moment de route nog wat veranderd om de Sunset Volcano Crater te bezoeken. Wandelen over een lavaveld, alles is pik zwart. In het aansluitende park Wupatki National Monument plaste Tiebe bijna op een slang die onder dezelfde boom zat. Op onze roadtrip kon de Grand Canyon natuurlijk niet ontbreken. Wat we niet wisten is dat er zoveel elanden rustig rond kuieren en water uit de plassen komen drinken. Ja, veel regen daar in de namiddag. Desondanks echt indrukwekkend!

10 juli Page

Vroeg uit de veren om de hitte in Page wat voor te zijn. Eerste stop van de dag: Horseshoe Bend. De Colorado kronkelt hier in een bijzondere vorm en je kan dat van een flinke hoogte bewonderen. De ene toerist durft al wat dichter bij de afgrond dan de andere. Maar wij voorzichtig even een foto en dan verder naar Glenn Canyon overlook point. Jannes had ‘s middags in Taco Bell weer iemand met een geweer in de holster gespot. Het blijft een gek zicht. In Lake Powell kan je kamperen net aan het water. Wij kozen voor iets minder avontuurlijk: gewoon even zwemmen. Toch best spannend om zo door het zand te rijden. De huurauto en de chauffeur doen dat goed! Tiebe vroeg zich vandaag ook nog af welke kraan hier rotsblokken op andere blokken heeft gestapeld. (We wandelden vandaag ook nog Toadstool Hoodoo trail 🙂 Op de foto’s kan je wel zien wat hij bedoelt.

11 juli  Page – Monument Valley

Gisteren gingen we verder door Navajo gebied. Hoewel mega toeristisch, wilden we de Lower Antelope Slot Canyon niet missen. Volgens de jongens een diepe put in de grond waar je dan heel leuk kan doorwandelen. Trapjes op, trappen af en smalle doorgangen. Jannes maakte er wel 100 foto’s maar Tiebe die moest vooral heel dringend plassen. En nee, dat ging daar natuurlijk echt echt niet!  Verder door naar Monument Valley waar we hobbel de bobbel door het stoffige Marlboro landschap gereden zijn. We vervolgden daarna  de route met een korte stop in Gooseneck State Park.  Net voor onze eindbestemming Moab werd de auto weer helemaal proper geregend. We sloten de drukke dag moe maar voldaan af in een typische Amerikaanse diner zoals we die uit de films kennen.

12 juli Arches NP 

Normaal kan het hier gemakkelijk 36 graden worden en moet je voldoende water mee nemen op de wandeltochten. We hadden een aantal gemakkelijke en korte wandelingen geselecteerd, kids goed ingesmeerd met zonnecrème, de camelbaks met water gevuld en klaar om ‘s ochtends het park te verkennen. Supermooi in Arches maar dan vooral tussen de regen/hagelbuien door!  We wandelden naar de landscape arch in Devils garden en deden ook de sand dunes trail.

13 juli Canyonlands NP – Colorado

Mesa Arch. Oef beter weer nu…

Omdat we met drie stoere jongens op pad zijn toch ook wat meer actie dan enkel wandelen. We zijn op de Colorado gaan raften. Een hele ervaring! Dolle pret natuurlijk op de stukjes die wat “wilder” waren. De jongens hebben goed mee gepeddeld en geluisterd naar de “leider” zoals ze de gids noemden.

14 juli Goblin Valley SP – Little White Horse canyon trail – Capitol Reef NP

Klimmen op de kleine “goblins”.

Een van de spannendste wandelingen volgens de jongens.

En weer flink gestapt : Hickman Bridge trail, Capitol Reef. Leuk weetje:. In de nationale parken kunnen kinderen Junior Ranger medailles verdienen door opdrachtjes (vb vuilnis oprapen) en wandelingen te doen, met rangers te praten. Dit is natuurlijk echt mega motiverend. De medaille van vandaag was dubbel en dik verdiend!  Toch wat spijt dat we niet meer tijd hadden in Capitol Reef ( en eigenlijk ook in de andere nationale parken hadden we gerust meer tijd kunnen doorbrengen). We sliepen in een motel in het gehuchtje Bicknell. Het motel was tegelijkertijd ook de lokale videotheek. Onze kamer helemaal in jaren ’80 stijl met videocassettespeler en retro telefoon.

15 juli Bryce Canyon NP

We reden via scenic route 12 naar Bryce. De route was eerst een rustige baan langs bosrijk gebied. Plots zagen we een hertje over de weg trippelen. Wauw! Maar dan even verder nog eentje langs de kant van de weg, en dan weer wat verder weer één en weer één, en vele eekhoorntjes… Tiebe hield goed de tel bij! De route op zich was al spectaculair, zeker als we meer de hoogte in reden.

Bryce: uiteraard weer de junior ranger medaille verdiend :-). De Navajo loop trail was voor ons het hoogtepunt van de dag, ook de Mossy cave trail was de moeite en de eekhoorns, eekoorns, eekhoorns! Jannes maakte een goede close-up. De eekhoorn is instant Flinn zijn lievelingsdier geworden.

De dagen vliegen hier voorbij… We genieten samen van zoveel natuurpracht.

16 & 17 juli  Zion NP

P1050905

Veel bij te schrijven van de afgelopen dagen!  In Zion kwamen we voor het eerst , in tegenstelling tot bij de andere parken, in een echte drukte terecht. Toen we in de Narrows wandelden moesten we niet zien dat we over een steen in het water zouden struikelen, wel over de andere toeristen… Na een overdrukke shuttle, enkele wandelpaden met enorm veel volk zochten we de rust maar op aan het water van de rivier.

18 juli  Valley of fire SP – Las Vegas

Zoals de naam al doet vermoeden kan het ook in de Valley of Fire best warm worden maar wij hadden “geluk”. Het was aanvankelijk redelijk bewolkt en we kozen twee korte wandelroutes uit. Lien kon er maar niet van over hoe mooi en kleurrijk het onderweg was. Zeker aan de Firewave trail. Het was er echt knap.
Daarna volgde een welverdiende beloning na het wandelen van de afgelopen dagen: twee nachten megaluxe in Las Vegas. We dachten eerst dat ze ons de verkeerde kamer hadden geven bubbelbad , keuken, wasmachine. Alles erop en eraan in onze suite. Wat een deal zeg. De kinderen (wij ook) hebben genoten van de luxe maar ze hebben ook gezien en begrepen dat dit niet voor iedereen weggelegd is. Tiebe vond op straat een muntstuk en liep er heel de tijd mee rond en wou er “iets” mee kopen.  Op het einde van de avond wandelen gaf hij die cent aan een dakloze die hij eerder aan de vooravond had zien staan. Flinn merkte op: “gelukkig zijn wij niet dakloos, anders leefden we in  een riool en was ons huisdier een rat”.

19 juli  Las Vegas

Wat een knotsgekke toestanden in de hotels, op straat. Zoveel mensen, overal mensen aan het gokken. Het ene hotel een replica van Venetië , New York, Parijs… Jannes was onder de indruk van de constructie van hotel Luxor , een piramide. Tiebe merkte op dat het wel niet echt was al die hotels. En Flinn zag een man die zo dik was ” dat die wel kon ontploffen”. De tweede avond gingen we naar Freemont Street: een allegaartje van knotsgekke mensen, toestanden. Je kan er bijvoorbeeld superherogewijs aan een kabel over de straat vliegen, er staan dansers, straatartiesten, er is muziek en dat allemaal onder een verlichte overdekte straat langs de flikkerende neon van de casino’s . Tussen al dat geweld vonden we een leuke speeltuin voor de jongens. Maar ook daar spektakel. De sprinkhaan aan de ingang schoot s’avonds vuur uit de voelsprieten.

20 juli Death Valley NP 

Volgens Tiebe zijn de bergen hier korreltje per korreltje mooi gelegd en glinstert het zand in de zon! En ja het was warm. Maar de junior ranger badge kon gelukkig verdiend worden in het bezoekerscentrum en daar was airco , oef.

21 juli Lone Pine – Alabama Hills – Mammoth lakes hotspring

Lone Pine met Mount Whitney op de achtergrond is voor verschillende films het decor geweest. In Mammoth Lakes :  warm water uit de grond.

22 juli Mono Lake – Tioga Pass – Yosemite NP

Mono Lake

Tioga Pass: wat een pret , hier lag nog sneeuw!

Tolumne Meadows – Grove- Olmsted Point

23 & 24 juli Yosemite NP

Even getwijfeld omwille van bosbranden in de streek maar paniek was dus niet nodig. Geen rook hier maar enkel blauwe lucht, én blauwe vogels. Mist trail , Mirror Lake, Half Dome, El Capitan (neen niet op geklommen),… Maar ook heel lekkere pizza samen met Ilse en Bart.  De kids hebben er de volgende dag nog heel de tijd over gebabbeld hoe leuk ze dat vonden en dat Bart wel heeeel veel wist over de bergen en de sterren.  De laatste dag hebben we ook wat aan de Merced rivier gezeten en Flinn had nog gedroomd dat hij een beer zou zien. Effectief, wij zagen een beer ( wel in de verte uiteraard) in een boom klimmen. Flinn was aanvankelijk echt boos omdat hij de enige was die net die beer gemist had. Maar na lang wachten is die beer toch even naar beneden gekropen en heeft Flinn toch ook een glimp van de beer gezien. De dag was goed.

25 juli Kings Canyon & Sequoia NP

Laatste Junior Ranger badge verdiend hier. En dat er grote bomen staan! Tiebe vond het wat vervelend dat die “niet op zijn fototoestel pasten” en dat hij (bompa gaat dit graag lezen) ook een andere lens wil. Jannes herkende de bomen blijkbaar uit het spelletje Minecraft…

26-28 juli Pacific coast

Omdat er werken zijn konden we highway 1 niet helemaal langs de kust afrijden maar in Monterey en van San Simeon tot Santa Barbara hebben we er toch een stukje van kunnen zien . Zeehonden, zeeolifanten gespot en zelfs zebra’s (in een wei bij koeien weliswaar) . Oh ja en fog ook. Dat is geen dier maar de dikke mist die hier blijkbaar s ochtends aan de zee hangt waardoor we wel moesten gaan shoppen in de voormiddag…oh , de jongens vonden dat maar niks. Wij natuurlijk wel.

28- 31 juli Beach Beach Beach

P1060894

De cirkel is rond. We zijn weer in hetzelfde motel als bij de start. Nu om uit te bollen. We hebben alles gezien en veel meer van ons verlanglijstje. Deze reis was voor ons 5jes een geweldig avontuur. De rest van de verhalen zullen we in real life vertellen! Maar Amerika is de max en we zijn nog meer gebeten door de roadtripmicrobe. We beginnen al plannen te maken voor de volgende reis.

10 thoughts

  1. Wat een leuke foto’s en reisverhalen. Wauw, prachtige reis. En de jongens hebben duidelijk de tijd van hun leven. Geniet ervan! Wij volgen met plezier mee 🙂

  2. Leuk om dat van hieruit te kunnen volgen! De jongens gaan niet uitverteld geraken op school. Zoveel natuurpracht! En natuurlijk de American way of life….

  3. Het ziet er daar ongelooflijk mooi uit. Geniet er maar voor 100% van. Pas op voor de beren en Trumpjes mogen jullie niet voederen. Hier alles ok, Laïs vertrekt morgenvroeg voor haar tweede kamp (scouts). Groetjes van Vake, Nancy, Laïs en Jens.