Voor het eerst met de boys naar Azië. Onze rondreis begon in het hypermoderne Singapore, we trokken door de jungle van Borneo en doorkruisten het charmante Maleisië. We hebben gekke dieren, veel tempels bezocht en heel lekker gegeten!

30 juni Vlucht Brussel- Warschau- Singapore

Wij waren netjes op tijd in Zaventem maar de vlucht naar Warschau helaas niet. We vreesden dat we de connectie naar Singapore zouden missen. 1,5 uur vertraging, dat was net ook de tijd tussen twee vluchten. Bij aankomst in Warschau riepen ze in het vliegtuig om welke connected flights al vertrokken waren. Die van ons was nog aan het wachten dus we moesten meteen het vliegtuig uit en samen met iemand van de luchthaven rennen naar de juiste gate. Dat lukte, net. Nog nooit zo nipt een vlucht gehaald. We waren zo opgelucht. Tot we in Singapore aan de bagageband moesten vaststellen dat onze zakken niet mee waren. Wat een domper.Het nieuwe deel in Changi airport met de grootste indoor waterval zorgde voor wat afleiding.

img_20190630_132851

1 juli Singapore

Indische wijk, Arabische wijk,Fort Canning park, Orchard road.Het viel ons op hoe netjes Singapore is. Iedereen neemt heel gedisciplineerd plaats in de metro. Tiebe was al snel pro in het uitpluizen van de metroverbindingen en leidde ons met gemak van de ene naar de andere lijn. Op de metro zag Flinn een ninja ( vrouw in boerka). Het is hier tropisch warm en onze kleren nog dezelfde als bij vertrek. Nog steeds geen spoor van onze bagage dus moesten we t-shirts, shorts, ondergoed shoppen in de grote malls van Orchard road. 

2 juli Singapore

Na heel wat heen en weer mailen en hulp van het thuisfront kregen we nieuws dat de bagage onderweg was, oef! We begonnen al wat relaxter aan de dag. We trokken naar Gardens by the bay. Volgens de kinderen was het een pretpark zonder achtbanen en met bomen die geen echte bomen zijn. We waren onder de indruk van de vele(echte!) bomen, planten, giga waterval, speciale bloemen in de serres.. Ook in de nieuwe wijk rond Marina Bay Sands is het om ter grootst, modernst , spectaculairst. Op het einde van de avond gingen we de bagage ophalen. Na de allerlaatste valiezen drie keer op de band zien voorbij draaien en geen enkele zak van ons te herkennen kregen we het al heel benauwd. Geen snorkels, hadden de jongens al bedacht… Iemand moet dan nog eens heel goed in de laadbak hebben gekeken en plots kwamen onze reiszakken toch nog te voorschijn. OEF !!!!!! We konden met een gerust hart de volgende ochtend naar Maleisië vertrekken.

3 juli Singapore- Tioman Island

Onze driver kwam ons (heel stipt=goed vroeg) ophalen om van Singapore naar de haven in Mersing te rijden. Onderweg vertelde hij als een echte spraakwaterval over zijn job in Singapore, waarom ‘s ochtends tal van mensen een heel eind via de snelweg de grens over wandelen om er in Singapore te werken, over eten, geesten die een vriend van hem net had gezien.. De rit ging vlot. Best grappig.We namen de ferry naar Tioman Island. “De ferry” is een eufemisme voor een soort wiebelige boot uit de jaren stilletjes… We overleefden de tocht en het eiland was helemaal zoals we het ons hadden voorgesteld. Hutjes aan de kant van het strand en het binnenland is jungle. 

4-5 juli Tioman – Coral Island

We gingen snorkelen en zagen gele visjes, blauwe visjes, paarse, zelfs met streepjes , grote , kleine, echt koraal ….

6 juli Tioman- Melakka

Met spijt verlieten we het “coconut island”. We hadden hier graag wat langer vertoefd maar we trokken verder naar Melakka. We moesten vroeg uit de veren om terug naar het vasteland te varen. We reden daarna dwars door het binnenland om aan de andere kant, de Westkust naar Melakka te gaan. Dat was een rit van 4 uur. We lieten het plan vallen om de bus te nemen omdat we een goede deal kregen van een taxichauffeur. Of was het meer een rallypiloot achteraf bekeken?

Melakka bleek een soort mix van Brugge met Las Vegas. Het historische centrum is ‘s avonds de place to be. Moderne riksja’s rijden er met een dikke beat en neonlichten rond.

7 juli Melakka- Kuala Lumpur

We overnachtten een nachtje in KL om de volgende dag niet te lang onderweg te moeten zijn. We wandelden over de canopy walk, we zagen de Petronas Towers, ‘s avonds baanden we ons een weg tussen duizenden andere mensen die ook in het Time square van KL kwamen shoppen, eten, wandelen. Gezellig druk daar.

8-9-10  juli KL-Cameron Highlands

We verlieten de drukke stad en namen de bus naar een dorpje in de buurt van Cameron Highlands. De buschauffeur dropte ons in het dorpje Ringlet aan het tankstation. Daar zou men ons komen ophalen, aldus de instructies van onze gastheer… Effectief, een tijdje later verscheen Gee met zijn jeep en we reden naar de hut in de jungle. We verbleven er drie dagen. We maakten kennis met de gerechten van de Orang Asli (inheemse bevolking), hun huizen, de streek, de theeplantages, de theefabriek en we trokken de jungle in op zoek naar een bloeiende rafflesia. De kids bouwden zelf in bamboe een mini hutje na, speelden in de rivier en trotseerden (net als ons) heel wat muggen.

Jungletrek

Theeplantages

Native dinner

11 juli Cameron Highlands- Ipoh

We waren de busterminal nog maar net uit en onze Grab driver (soort Uber van hier) stond al klaar. De kids spotten hier graag mee naar de juiste nummerplaat en kleur. Handig systeem! Ons hotel lag iets buiten het centrum maar vlak naast een avonturen/waterpretpark/zoo/hotspring/spa “Lost world of Tambun. Misschien te veel zonde om dit niet te proberen. Je zou denken dat het een onmogelijke combinatie is maar we hebben gemerkt dat ze hier in Azië wel sterk zijn in dit soort entertainment. De zoo is knap gebouwd in de setting van karstgebergte. De act met de papegaaien en andere kreeg begeleiding van een DJ. Hilarisch! De attracties vonden we niet zo spectaculair maar de waterpret in de glijbanen, buizen .. kon niet op. Tegen valavond openden de warmwaterbaden waar enkele oudjes aan Jannes probeerden uit te leggen welke de gezondheidsvoordelen waren. Jannes lachte vriendelijk en ze zetten hem onder een waterstraal en knikten goedkeurend. 🙂

De volgende ochtend maakten we een stop aan de ‘cave’ tempel Kek Long tong.

12 juli Ipoh – Penang (George Town)

Gezellig stadje met veel tempels en restaurants. Zo vatten de jongens Georgetown samen en dat klopt. 

13 juli Penang (van tempel naar tempel)

“Een monnik heeft een blad in het water gedaan en dan op ons gezwaaid en zogezegd krijgen we nu geluk, ik weet niet of dat echt is.” “We kregen ook een armbandje. (Flinn)

14 juli Penang – Langkawi

Net over de deur van onze hostel staan ‘s avonds enkele foodtrucks. We aten lekkere currynoodles en kippensoep bij een superlief mevrouwtje. En dat ze ook nog donuts had gemaakt was helemaal top natuurlijk. 

15 juli Langkawi (Kilim Geopark)

Voor wie zich afvraagt wat Flinn op die foto doet: Hij mocht er een rog aaien.

‘s avonds trokken we weer naar die ene foodtruck van het mevrouwtje en haar lekkere eten en dan toevallig kwamen we daar de Belgen tegen die we eerst in Cameron Highlands al even hadden gezien in het mossy forrest. In Penang airport stonden zij ook aan te schuiven om in te checken voor dezelfde vlucht naar Langkawi, en zaten ze op rij 27 en wij op rij 26. En nog meer toeval of niet maar ze bleken gewoon in Rotselaar te wonen. De kinderen hebben heel de avond met hun kinderen over de reis gebabbeld, foto’s getoond en ondertussen kippensaté in hartjesvorm gegeten. Wij hebben ook met de ouders over de reis /reizen gebabbeld het werd een super gezellige avond.

16 juli Langkawi (Seven Wells Waterval)

Al ‘s nachts hoorden we onweer en regen en ‘s ochtends regende het zo hard verder. We huurden een klein autootje om toch nog iets van het eiland te kunnen zien. We reden naar de tropical fruit farm maar dat was een beetje een teleurstelling. (mede door de regen). We hebben wel enkele lekkere vruchten leren kennen zoals ramboetan maar verder stelde het bezoek niet zo veel voor.

Na de middag klaarde het stilaan wat op en wandelden we naar de seven wells waterval. Flinn zag er onderweg een schorpioen.

Links rijden check! Lien kan het prima.

17 juli Langkawi (Durian Waterval)

We zijn vandaag weer ons autootje het eiland rond gereden. De zon mee! Maar dan.. werden bestolen door de lokale maffia zoals ze ze hier noemen. Even vertellen hoe dat in zijn werk ging. Bij de parking van de waterval namen we onze rugzakken uit de koffer. Jannes besloot al wat chips te eten (Pringels uit zo’n koker). Nog voor hij het goed besefte was er plots een aap met die Pringels vandoor. En die zat daar gezellig al die chipsjes op te eten. Grappig wel maar… Toen we na de wandeling terug aan de parking kwamen zat die aap (en zijn hele familie) op en rond onze auto! Help zeg. Want die aap probeerde de auto in te kruipen via het raam. (Er lag nog een andere doos chips in en die snoodaards hadden dat gezien, de ramen waren goed dicht echter,oef!). Onze pogingen om de apen weg te lokken mislukten allemaal. Een vriendelijke Malay hielp ons gelukkig en hield die bende apen op een afstand en zo konden we toch de auto instappen.

In de namiddag zijn we naar het strand getrokken met “de vrienden uit België” die we hier hebben leren kennen.  De kids amuseerden zich kostelijk en wij genoten daar mee van. ‘s avonds gingen we samen eten bij  “het mevrouwtje” (de vertrouwde foodtruck met het heel lekkere eten). De man van het fruitkraam was ook blij ons terug te zien en we kregen opnieuw allerlei vruchten kado.  Mangosteen, guave, ramboetan kennen we nu dus ook. Het was echt een hilarische avond en we konden zien hoe zowel het buffet bij het mevrouwtje in een mum van tijd uitverkocht was als de voorraad durians bij de man van het fruitkraam. Al heel de vakantie proberen we geen kraantjeswater, ijsblokjes…te gebruiken en voila al die principes hebben we overboord gegooid toen de kids op het einde van de avond een grote mangodrank kado kregen. We namen afscheid van “het mevrouwtje” en “de meneer”, heel vriendelijke mensen. We namen ook afscheid van onze nieuwe vrienden maar eens terug thuis zullen we zeker nog afspreken!

18 juli Langkawi – Kuala Lumpur

Batu Caves

Thean Hou tempel

19 juli Kuala Lumpur

Botanische tuin

Na een drukke voormiddag dachten we naar de botanische tuin te gaan. We vroegen de Grab driver om ons af te zetten in de buurt van wat op google maps op iets van markt/foodcourt leek te zijn. Dat was een groot saté kraam maar het eten leek eerder verbrand dan gegrild dus we trokken verder (bergop/honger..) naar het birdpark aan de rand van de botanische tuin. Daar was ook een restaurant maar dat vonden we te prijzig. Nog meer honger, weer wat verder … En toen ineens zag Yas een klein bordje met “cafetaria” ergens aan een klein gebouw net buiten het park. We volgden het pijltje. Er zaten enkele vriendelijke dames aan de kassa. De prijs van de gerechten was hier wel héél ok.  Het eten was lekker en ineens begon het ons te op te vallen dat de andere klanten (meestal alleen) allemaal een politie-uniform aan hadden. Wij waren dus blijkbaar in hun kantine gaan eten :-). 

KLCC park 

Rooftop pool

20 juli Kuala Lumpur

KLCC Park

Hoe rustig het ook lijkt in het waterpark voor kids, zo druk is het in die wolkenkrabbers of toch zeker in de gigantische malls  in de wijk Bukit Bintang. We zijn er ook ‘s avonds geweest om de fonteinenshow (lichteffecten/muziek inclusief) te gaan bekijken maar vooral ook om de sfeer op te snuiven in het shopping- en entertainmentdistrict van de stad. Jannes was onder de indruk van de exclusieve winkels ( Dior, Versace, Gucci…). Shoppen hebben we tot een bescheiden minimum weten te beperken.  Maar in de foodcourts was het moeilijk kiezen tussen al dat lekkers. We hebben weer nieuwe gerechten en smaken leren kennen. Flinn is de enige die trouw blijft aan zijn vast gerecht “fried rice with chicken”.

img_20190720_122337

21 juli Kuala Lumpur – Kuching

Vandaag vlogen we naar een ander deel van Maleisië: Borneo. De vlucht met Air Asia ging heel vlot. Kuching is een kleine, gezellige stad aan het water. We liepen de waterfrontpromenade af. We haalden wat proviand omdat we naar Bako nationaal park gaan en er een nachtje zullen overnachten.

22 – 23 juli Bako National Park

De rit naar het punt waar we een bootje moesten nemen, verliep de hele weg door de regen. We vroegen ons af of de bootjes wel zouden uitvaren met dit weer maar de Chinese taxichauffeur leek er geen graten in te zien. Aan de aanlegsteiger kochten we snel nog 5 regenponcho’s. Die trokken we over jas en rugzak heen. Heel onhandig natuurlijk want dan moest er een reddingsvest aangetrokken worden!

Het tochtje duurde zo’n 20 minuutjes. We meerden aan en liepen via een houten paadje meteen de jungle in. We zagen een wild zwijn en direct ook 3 neusapen. Die apen zaten daar gezellig in een boom blaadjes en bloemetjes te eten. Deze apen zijn veel rustiger dan die agressieve makaken. De neusapen lijken op kleine mannetjes met een vreemd gezicht en een dikke buik. Toch slingeren ze handig van de ene naar de andere boom.

We wandelden de trail naar het mangrovegebied. De regen was intussen gelukkig geminderd en de regenjassen konden gelukkig de rugzak weer in. Tiebe zag onderweg een soort slang. Het eindpunt van de wandeling was absoluut ook de moeite waard. Rond 3 uur waren we weer aan het hoofdgebouw. Rond dat uur keren de laatste bootjes met de dagtrippers terug. Het eiland liep zo goed als leeg. We checkten in voor onze (basic) accomodatie. We hadden twee kamers geboekt maar ‘s avonds zaten we daar in pikdonker met allerlei junglegeluiden rond ons. Tiebe was bang dat er een aap zou inbreken. Hij was de eerste die van kamer veranderde. Dan volgde Flinn. Uiteindelijk sliepen ze alle drie bij ons.

De kids maakten deze vakantie al heel wat filmpjes met de GoPro. Onderweg vertelde Jannes vandaag dat we een heel steil pad op gingen met veel klimmen, dat er zilveren aapjes in de bomen zaten ( silver leaf monkey), dat er vleesetende planten waren… We wandelden tot aan een uitzichtpunt.  Het was ons picknickpunt maar Tiebe had toch liever dat we onze koekjes snel zouden opeten (makaken zitten hier op de loer en ze gaan ons geen tweede keer liggen hebben: stok mee en al ). Daarna namen we het pad naar beneden tot aan het strand.  We namen daar het bootje naar een andere trail. Flink gestapt , het was ook een pak warmer dan de dag voordien. Tussen de honderden krabben wist Lien er eentje te spotten met een smiley!

De sfeer in Bako beviel ons wel. We waanden ons een beetje als Robinson Crusoe. Tiebe merkte wel op dat er hier in dit nationaal park geen rangers rondlopen zoals in Amerika wel het geval is. Klopt ook de voorzieningen zijn helemaal niet te vergelijken maar we hebben van de natuur genoten!

24 juli Semenggoh NR + Kubah NP

Semenggoh is een nature reserve of natuurreservaat waar orang oetans in het wild of “semi-wild” leven. Het was dus wel even spannend of we er te zien zouden krijgen.

Stay together had de driver Smigeo ons nog gezegd. Een vriendelijke man trouwens die na de wandeling nog zou stoppen aan “the best place in town” voor mango en coconutshake. Iets wat we niet durfden weigeren. Het eerste stuk van het pad langs een betonnen weg steil omhoog was wat saai maar daarna begon de wandeling echt. Na enkele mooie bomen (en wat foto’s ervan gemaakt) te spotten , waren Jannes en Flinn ineens uit ons zicht verloren. Ze bleken al 1 km met hun tweetjes verderop, zich niet bewust dat wij helemaal niet wisten waar ze waren. “gewoon de blauwe bordjes gevolgd”.  Gelukkig waren er daar geen gevaarlijke dieren daar maar vooral mooie planten en bomen. De coconutshake en de mangoshake waren inderdaad de beste!

25 juli Jong crocodile farm + Wetlands NP

We hebben tijdens onze reis al veel drivers ontmoet, maar de meest speciale was de Indische driver die ons naar de crocodile farm bracht. Hij bleek een brandweerman op pensioen. Hij vertelde honderduit over zijn leven, zijn familie in India, de lokale politiek in Sarawak, Borneo, over google maps/reviews… Hilarisch! Hij vertelde in detail hoe hij een baby uit een toilet had gered of lijken uit gecrashte auto’s moest halen. Hij was dan ook nog eens een marathonloper en toonde fier aan zijn T-shirt aan welke loop hij laatst had deelgenomen. We hebben niet alleen veel gelachen maar ook veel over Borneo opgestoken.

26 – 28 juli Borneo – Singapore

Het einde van de reis nadert stilaan dus we hebben Kuching verlaten en zijn terug gekeerd naar Singapore waar we deze reis gestart zijn. We hebben niet meer voor hetzelfde hostel gekozen maar sliepen nu in een spacepod of een soort capsule. Dat sliep best aangenaam. We zijn naar de mooie Jacob Ballard kinderspeeltuin geweest aan de botanische tuin. We zijn tot op mount faber gewandeld, we zijn naar de gekte gaan kijken op het kunstmatige Sentosa island en nog een laatste keer geprofiteerd van het lekkere eten.

Op de laatste avond van onze reis werden getrakteerd op een spetterend (oefen)vuurwerk voor de nationale feestdag in augustus.

Singapore is een groot park zei Tiebe nog. Al dat groen is inderdaad heel aangenaam in zo’n stad. Zoals we al schreven is alles hier piekfijn in orde, maar het iets chaotischere Maleisië met zijn gastvrijheid, lekkere eten, gezellige plaatsen, leuke eilanden heeft ons toch ook weten te charmeren.
Misschien zal onze volgende trip ons opnieuw naar Azië brengen?

16 thoughts