Wie rustig via het aangrenzend veldwegje fietst, kan zich amper voorstellen dat hier op 12 augustus 1914 een hevige slag (“de slag der Zilveren helmen“) woedde. Het was een cavalerieaanval in oude stijl:  de ruiters kwamen in galop met getrokken sabels. Onder meer de Belgische “Cyclisten” wisten met hun vuurwapens de overmoedige vijand in fraaie uniformen en met blinkende helmen (even) te slim af te zijn.

 

De  44 (+2) betonnen stahlhelmen die er nu staan, maakten deel uit van een  tentoonstelling project ‘Limburg 1914-1918: Kleine verhalen in een Groote Oorlog’. De helmen werden na afloop van de tentoonstelling versierd door de verschillende Limburgse gemeentes of beter gezegd hun creatieve inwoners. Nu liggen deze grote helmen op een symbolische plek om er stilletjes aan één te worden met de omgeving.

Goed om te weten :