Noem ze kleine gelukjes of met een coole term microavonturen. Het zijn die momentjes waarbij je even je comfortzone verlaat en naar buiten trekt. Je moet ze niet te ver zoeken. Ze hoeven ook niet lang te duren. Ze bevatten wel de essentie van een groot avontuur: het gevoel van vakantie, het hoofd leeg te maken, een uitdaging aan te gaan, een outdoor escape.

Professioneel microavonturier Mathias (Fagus Outdoor) nam ons mee op sleeptouw of beter op packraft! Missie van de dag? Op zoek gaan naar de beverfamilie die als ecosysteem-ingenieurs rond Leuven grootse natuurbeheerwerken uitvoeren. Lees hier ons verslag van een dagje beversafari op en naast het water !

Deel 1: Wandelen langs het water (8km)

Vanaf het Kasteel van Arenberg wandelden we door het bos. We stopten aan verschillende vogelkijkhutten en trokken door de Dijlevallei. Hoewel we de streek rond Leuven kennen, wist Mathias ons toch op plekken te brengen waar we nog niet geweest waren.

Dat de bever een fascinerend dier is, daar zijn we nu ook helemaal van overtuigd. Het monogame beestje is vegetarisch en een uitstekende bouwer. Zijn beste gereedschap heeft hij altijd bij zich. Dankzij de vlijmscherpe voortanden en de sterke kaakspieren kan hij dammen bouwen en bomen omleggen. Mathias leerde ons waarom dat voor de natuur een goede zaak is.

Deel 2: Packraften door het beverterritorium

Om de actieve natuurbeleving helemaal compleet te maken gingen we ook het water op. Mathias had voor Lien en mezelf een trekrugzak voorzien. Na de lunch ontdekten we wat daar allemaal in zat: een packraft, peddel, zwemvest en een handige blaaszak. Een packraft is een lichte en compacte opblaasbare raft. Na een korte instructie wisten de kids de rafts vlot op te blazen. Family-teambuilding, check!

Maar ook het peddelen lukte aardig.

Vanop het water konden we de beverwissels nog beter zien.

Zeg niet zomaar opblaasbootje. Wij zijn helemaal gewonnen voor dit concept! We hebben ons een dag laten meevoeren naar de wereld van de bever. Hebben we een bever gezien? Neen daarvoor moeten we misschien bij valavond nog eens terugkomen. Niet getreurd, we zagen zijn burcht en tal van sporen. We zijn weer een geweldig outdoor avontuur rijker en dat zo dicht bij huis.

Goed om te weten:

  • Kinderen tot en met 12 jaar kunnen samen met een volwassene in een duo-packraft. Kinderen vanaf 13 jaar of 1,5m kunnen een solo raft gebruiken
  • Packrafts kan je ook huren voor een volledige dag/dagdeel – andere microavonturen (buscraften, wildpluk en meer): info

Geef een reactie