‘Of we Terres-de-Meuse kenden?’, vroeg Justine ons. ‘Euh, niet echt’. Justine is een blogster en op haar blog verzamelt ze net als ons leuke reistips. Ze woont op een steenworp van de gemeente Hoei en is ambassadrice voor de regio. Hoei ligt in de provincie Luik en is een perfecte uitvalsbasis om die streek die zich uitstrekt van Haspengouw tot de Condroz te ontdekken. Bekijk hier het verslag van ons herfstweekendje met tips voor activiteiten en logies!

TROTTHUYNETTES: Actief genieten!

Met een elektrische step in het bos rijden klinkt cool, niet? Wij wisten niet zo goed wat ons bij deze activiteit voor te stellen maar de kids waren al langer vragende partij om eens te gaan mountainbiken of met een elektrische step te rijden. Voilà, een mooie combo in de fijne setting van een loofbos in alle tinten van de herfst.

Was dit een activiteit die we zouden aanraden? 100% JA! Waren de kids er beter, vaardiger in dan de mama’s? Ook 100% Ja. Wij zouden deze activiteit aanraden voor kinderen vanaf 12 jaar. Enige behendigheid is toch nodig op die stoere machines die vlot 25km per uur halen.

Régis (die ons begeleidde op de tocht) gaf voldoende instructies voor ons beginners maar liet ook enkele opties voor onze boys, de durvers. De route was gevarieerd en we reden over enkele rechtere stukken van een verlaten ‘walking death’achtige autobaan die in de schaduw ligt van de kerncentrale van Tihange. We zigzagden ook door het bos en probeerden de diepste modderpoelen te ontwijken, of niet! Reservekledij is een must! Na de sportieve inspanningen, vergis je niet de elektrische motor biedt ondersteuning maar balans bewaren is ook een work-out, mochten we enkele lekkere lokale producten degusteren. Volgens Flinn waren de chips met rozemarijn échte kwaliteit. Maar, dat laatste kunnen we zeker ook stellen over de gastvrije ontvangst en de super-coole activiteit!

Meer info en details over Trotthuynettes .

Wandeling naar de grot van Trou Manto: een avontuur in de natuur

Deze wandeling is ongeveer 5 km in de vallée de la Solières en je kan er ook een schattentocht van maken. We merkten bij vertrek op dat er helemaal geen bereik is in de omgeving dus op goed gevoel gingen we op zoek naar die speciale grot. We zijn gestart aan de parking achter de brasserie Elysé-Beaufort. Justine had ons nog de blauwe route getipt, dus we kozen de blauwe markering te volgen.

Het is niet zo gemakkelijk om de grot te vinden maar met wat geluk en de tips van een andere wandelaar vonden we deze wel. Of zo kan ook: blauw volgen vanaf de parking tot aan dat oude brugje. Daar oversteken en links het water volgen. (bordje sentier public) de weg slingert naar de grote grot en als je dat pad blijft volgen kom je uit aan de tweede grot waar de gele tuinslang je naar beneden helpt. Van daaruit volg je het water terug tot een punt waar je kan oversteken en wandel je eenzelfde pad naar de parking.

Met een gele tuinslang, of wat er toch op lijkt, naar beneden klauteren. Fun gegarandeerd!

Kasteel van Modave: 17e eeuws kasteel erfgoed ten top

Het kasteel is gebouwd op een rotspunt boven de vallei van de Hoyoux in een natuurgebied van 450 hectare. Weetje? Onder meer het Brussels drinkwater komt van hier.

We waanden ons even kasteelheer/vrouw en bewonderden ongeveer twintig zalen van het Modave kasteel. Stuk voor stuk rijkelijk gedecoreerd en gemeubileerd, chique!

De Condroz: “en calèche”

De gepassioneerde Stéphane biedt huifkartochtjes aan voor wie de Condroz op een gezapig tempo wil verkennen. Wij denken dat dit een fijne activiteit is voor de allerkleinsten maar ook Jannes, Tiebe en Flinn vonden het fijn om de teugels eens in handen te nemen.

Moulin de Ferrieres: bijzonder logeren, dineren en ontbijten

Wat een knap en duurzaam project realiseerde de gemeente Héron op deze site. De oude molen die in verval was geraakt werd opgeknapt. De molen is weer in gebruik en de bloem wordt door de bakkerij gebruikt voor lekkere broden en gebakjes. Heerlijk!

Naast de artisanale bakkerij is er ook een gezellige brasserie met een verwarmd buitenterrras. Je kan voor toeristische informatie terecht in het informatiepunt waar je ook fietsen kan huren en streekproducten kan kopen. Levensgenieters en lekkerbekken zullen hier zeker aan hun trekken komen!

De gîte werd volledig gerenoveerd en voor de inrichting deed men beroep op de Luikse ambachtsman-ontwerper, Benjamin Pailhe (REstore Design). De meubelen, de ruimte, de verlichting: het plaatje klopt helemaal en de gite straalt warmte en gezelligheid uit. De gite is tot in de puntjes verzorgd en voorzien van alle comfort. Wanneer de appelboomgaard in bloei staat, moet het ook een fijn uitzicht zijn van op het terrasje aan het water.

Een leuke resto-tip om af te sluiten: Pampa Bar (Hoei) . Wij vonden dit een heel gezellige plek. Jannes dronk er zijn eerste cocktail, alcoholvrij hoor! Wij geven 5 sterren voor de hartelijke ontvangst, de sublieme gerechten, het gezellige en hippe kader, de locatie pal aan het water én de cocktails natuurlijk. Aanrader!

Terres-de-Meuse? Ja, die streek kennen we nu! Onbekend hoeft dus niet onbemind te zijn en er is nog veel te ontdekken !

Goed om te weten:

info Trotthuynettes

info wandeling ‘schattentocht’ Trou Manto

info Moulin Ferrieres

info wandelen Terres-de-Meuse

info huifkartocht Condroz

info Kasteel Modave

Maison du Tourisme Terres-de-Meuse