Enkele trailrunners liepen ons voorbij aan de ingang van de citadel. Wat is dat eigenlijk een citadel? Wel, de Citadel van Namen ligt op een 100 meter hoge heuvel en dat is een perfecte plek om aan trailrunning te doen maar vooral ook om de stad te verdedigen. Strategisch is dit natuurlijk een toplocatie: je hebt er volledig zicht op de Samber en Maas.

En omdat de citadel op die hoogte ligt, is het een beetje klimmen geblazen om tot boven te wandelen. De bronzen schildpad van Jan Fabre (Searching for Utopia) zagen we al van bij het binnenrijden in de stad. Goudkleurig en best groot!

De schildpad zou aanvankelijk maar tijdelijk een plek krijgen op de citadel maar we begrijpen heel goed dat de inwoners van Namen via een crowdfundingactie hebben samen gelegd om het beeld te behouden in hun stad.

De ondergrondse gangen van de citadel oftewel het ‘mierennest van Europa’ hebben we echter niet bezocht. Misschien een volgende keer!

‘De schildpad’ kijkt uit over de stad Namen maar ook in Nieuwpoort kan je het werk van Jan Fabre zien.

Goed om te weten