Thor, met zijn hamer Mjöllnir zo zwaar dat enkel hij hem kon tillen, doet ons vermoeden dat dit park Noorse invloeden moet hebben want waarom anders die naam? We vertrokken niet aan het beeld van een god maar wel aan de 7 meters hoge boog “The Arch” met de schachtblok op de achtergrond.

Thorpark is een gebied van 10 km² achter de voormalige mijn van Waterschei. We volgden de Thorwandeling (logo bliksem) en het Steenmannetjespad en Flinn droeg ook een steentje bij. De steenmannetjes wijzen de weg naar de top van terril.

Thor is hier trouwens een verwijzing naar de voormalige voetbalclub, Thor Waterschei. Oorspronkelijke betekent Thor ‘Tot Herstel Onzer Rechte’ en dat was bedoeld als protest tegen het Franstalige bestuur van de mijnen. Later werd dat ‘Tot Heil Onzer Ribbenkast’. Maar omdat Thor ook verwijst naar bliksem en donder zag men een link met de de uitbouw van Energyville op het mijnterrein. Geslaagde herbestemming: ‘digging energy for the future’.

Voor ons is de link met de Noorse landschappen er ook wel wat hoor! Mits wat fantasie en verbeelding en nét met de zon op het juiste moment zijn we even in Ijsland en Noorwegen gaan wandelen. Merci Nele voor deze gouden tip!

Goed om te weten :

 • Adres en parkeerplaats: parking André Dumontlaan 67 Genk.
 • Routes
  • Steenmannetjespad : 2 km ( geen lus – steenmannetjes volgen tot op de terril , klimmen tot de top en terug)
  • Thorwandeling (logo bliksem): 2,7 km
  • Groene wandeling: 4 km
  • Blauwe wandeling: 7,6 km
  • Oranje wandeling: 12,8 km
  • Gele wandeling: 16 km
 • Leuke (overdekte) picknic-plaatsen
 • Handig: Wandelingen kaartje

2 thoughts