12 eeuwen militaire geschiedenis in vogelvlucht aan de hand van uniformen, wapens, zware machinerie en wandel dan nog eens de langs de 130 vliegtuigen in de zaal van de luchtvaart.

Het eerste deel van het museum geeft wel een stoffige indruk en zou een grondige update kunnen gebruiken. Vitrinekasten staan volgepropt met vlaggen, bajonetten en uniformen maar echte duiding ontbreekt. Een van de “highlights” in het depot of de “Stock Belge” is de driewieler waarmee koning Leopold II aan het einde van zijn leven op de dijk in Oostende fietste. Een suppoost keek streng toe opdat we niets zouden aanraken… Neen, dat was zeker niet onze ambitie.

Toch kan je hier op een regenachtige dag gemakkelijk uren doorbrengen want het museum is best groot. Zeker de luchtvaarthal sprak onze jongens aan! Een beetje weggestoken aan de zijkant zijn nog wat Sabena-memorabilia te bekijken.

De nieuwe tentoonstelling Oorlog. Bezetting. Bevrijding. België 1940-1945 is al een stapje in de betere richting van hoe een museum er wel kan uit zien.

Goed om te weten:

  • Adres: (Jubelpark) Parc du Cinquantenaire, 1000 Bruxelles
  • Info en reservatie via mail of telefoon: Zie website
  • De 1ste woensdag van de maand is het gratis inkom na 13 u
  • Reservatie verplicht