In feite moet het fort het “parthenon van de militaire architectuur” zijn geweest. Het fort was voor het begin van de Tweede Wereldoorlog het sterkste en meest “oninneembare” fort van Europa. Het fort moest de invalswegen naar Maastricht beschermen en de regio Luik verdedigen.

In de mergelberg groef men een ondergrondse kazerne uit. Tijdens ons bezoek aan dat ondergronds gangenstelsel kwamen we te weten dat er slechts 31 uren nodig waren om de Belgische verdediging uit te schakelen. Stille zweefvliegtuigjes werden niet opgemerkt en nieuwe holle lading bommen deden gepantserde deuren plooien als een papiertje.

Na ons bezoek aan het ondergronds complex gingen we even wandelen op het bovenplateau. Het lijken ufo’s maar het zijn de artilleriekoepels die over een oppervlakte van 90 voetbalvelden verspreid liggen.

Brug van Vroenhoven, dicht bij het fort.

Goed om te weten:

  • Adres en parkeerplek: Rue du Fort 40, 4690 Eben-Emael
  • Via deze website kan je een tijdslot reserveren.
  • In het ondergrondscomplex moet je wel wat trappen op (niet buggyproof)