ENCI* staat voor Eerste Nederlandse Cement Industrie. Sinds 2017 loopt hier op de SintPietersberg een wandelpad door de oude kalksteengroeve. Ooit draaide de grootste cementfabriek van Europa volop, nu wordt het gebied beheerd door Natuurmonumenten. Men laat de natuur zich ontwikkelen, met kalkterrassen, kalkmoerassen, graslanden en een stiltevallei.

Van aan de parking is het een heel eenvoudig stukje rechtdoor wandelen tot je aan het grote observatieplatform komt. Via een trap kan je de groeve afdalen. Je loopt een klein stuk door een oud gangenstelsel.

Daarna loop je naar de grote waterplas die zich in 50 tinten blauw kan tonen en we hadden geluk. Het zonnetje zat mee en we hadden een nieuw speelgoed om dit onderstaande plaatje te schieten. In het Zuid-Afrikaans heet ons beestje een “hommeltuig”.

Goed om te weten : 

  • Startpunt en parkeerplaats: 
    • Parking ‘Het oog van Sint-Pieter‘ Luikerweg 77, 6212 NH Maastricht, Nederland (betaald parkeren ) Van hieruit is het een klein halfuurtje wandelen naar de trap. De groeve is ook bereikbaar via de Lage Kanaaldijk:  volg op de Lage Kanaaldijk de bordjes ‘D’n Observant’. Bij Châlet D’n Observant is een ruime parkeergelegenheid beschikbaar. 
  • Meer info en suggestieroute: Natuurmonumenten
  • Van 1 september tot 1 april dagelijks van  09.00 – 17.00 uur. Tot september dagelijks van 08.00 – 20.00 uur.
  • Niet echt buggyproof ( grote trap)