Loopgraven uit de Eerste Wereldoorlog, ze zijn niet alleen in West-Vlaanderen te vinden. In het noorden van Antwerpen bouwde het Duitse leger in volle oorlogstijd een verdedigingslinie. Die linie werd echter nooit gebruikt, of toch althans niet ter verdediging want nu kan je er via trapjes, brugjes, informatieborden meer uitleg krijgen over de historische context. 4 bunkers kan je betreden. De andere zijn vleermuizenhotels. Het loopgravenpad is 1.5 km.

Aan Fort Ertbrand wandelden we het lusje van 1 km (blauw). Dit gebied is in beheer van Natuurpunt. In 1914 waren hier nog 500 manschappen gelegerd. Deze stonden onder het bevel van kapitein-commandant Henri Pierre Jean Vogels. What’s in a name zou je zeggen? Nadat Antwerpen bezet werd, werd dit fort ontruimd. En nu zorgt Natuurpunt dus dat vogels zoals de nachtzwaluw net als andere dieren zoals de boommarter en vleermuizen er rustig kunnen leven. En wij zagen van aan de loopbrug van het Fort EINDELIJK een ijsvogeltje! Het mooiste vogeltje van ons land šŸ˜‰ Betoverend.

Goed om te weten :

Fort Ertbrand

Goed om te weten :

Mastenbos

One thought