Ooit was het Ruhrgebied een groot industriegebied en de sporen ervan zijn nog steeds zichtbaar. Het stoffige en roestige imago wist men intussen wel af te schudden en dat met erg fotogenieke en creatieve herbestemmingen van metaalfabrieken of kunstwerken op afvalbergen.

Achtbaan voor voetgangers

Kunstenaarsduo Heike Mutter en Ulrich Genth ontwierp op een voormalige zinkafvalberg de landmark “Tiger and Turtle, the magic mountain” in de vorm van een achtbaan. De achtbaan werd zo ontworpen dat je er op kan wandelen. Aan de spectaculaire looping moet je natuurlijk wel op je stappen terugkeren en daar zal het misschien coronagewijs wat moeilijk worden (?) dus momenteel kan je het werk niet op. Jammer! We hebben dan maar van op een afstandje dit werk bewonderd.

Wiskunde meets art

Wolfgang Christ ontwierp deze uitkijktoren in de vorm van een wiskundig figuur. Wel opvallend: van beneden aan de steenberg, waar dit gigantische kunstwerk op staat, zagen we in feite niets. Tijdens de klim naar boven ook niet. Maar dan plots stonden we op die grote steenberg en had die piramide en het bijhorende panorama iets heel surrealistisch (misschien ook door het perfecte wolkendek als achtergrond).

‘s Nachts wordt de ‘steenbergervaring’ een ‘lichtervaring’. Jürgen LIT Fischer heeft de punt van de Tetraeder-piramide voorzien van een lichtsignaal. Jammer, dat hebben we niet kunnen ervaren. Ook de Tiger & Turtle is ‘s avonds knap verlicht.

Goed om te weten :

  • Beide werken zijn gratis toegankelijk
  • Adres en Parkeergelegenheid: Tetraeder Beckstraße 92, 46238 Bottrop, Duitsland. Van aan de parkeerplaats wandel je nog een kwartiertje door het park (bergop)
  • Adres Tiger and Turtle :Ehinger Str. 117, 47249 Duisburg, Duitsland. Parkeren kan in een van de omliggende straten
  • Beide werken liggen op een berg (afval/steen) veel wind daar!
  • Interessant ook in het Ruhrgebied zijn de verschillende “landschaftsparken” zie onze blogpost over Landschaftspark Duisburg-Nord (klimmen kan er momenteel enkel mits reservatie)